Sale!

Kisüsti dupla fenekű pálinkafőző 75L

Original price was: 101 575Ft.Current price is: 78 661Ft. + ÁFA

(99 899Ft)

Üst adatai:
– űrtartalom: 75L
– átmérője: 49 cm
– magassága: 50 cm

Availability: Készleten

Cikkszám: GP_896595 Kategóriák: , Címke:

Könnyen használható, teljes rendszer, amely ideális kezdőknek és szakembereknek egyaránt gyümölcsbor, cefre és növényi kivonatok lepárlására, vagy akár víz desztillálására. Élelmiszer ipari minőségű anyagokból készült. Gyönyörű, tükörfényű, könnyen tisztítható rozsdamentes felület. A kulcsfontosságú részek, mint a párlatelvezető cső és a hűtőrendszer minőségi vörösrézből készültek.

Pálinkafőzés Folyamata

A pálinkafőzés egy hosszú és gazdag hagyományokkal rendelkező folyamat, amely során gyümölcsből készülő pálinka alkoholtartalmú ital lesz. Ennek a folyamatnak az ismerete kulcsfontosságú a minőségi pálinka elkészítéséhez. Most részletesen bemutatjuk a pálinkafőzés fő lépéseit.

Alapanyagok Előkészítése

A pálinkafőzés alapját a megfelelő minőségű gyümölcsök képezik. Ezek lehetnek alma, körte, szilva, cseresznye vagy más gyümölcsfajták, attól függően, hogy milyen pálinkát szeretnénk készíteni. Az alapanyagoknak frisseknek és érettnek kell lenniük, mivel ezek befolyásolják az íz és illat intenzitását.

Az előkészítés során a gyümölcsöket meg kell mosni, majd le kell cserézni. Ezután következik az aprítás vagy zúzás, ami segít a gyümölcsök jobb erjedésében. A gyümölcslevek kinyeréséhez egy prés vagy zúzógép használható.

Erjesztés

Az erjesztés a pálinkafőzés egyik legfontosabb lépése. Itt a gyümölcslé cukortartalma élesztő segítségével alkohollá alakul. Az élesztő hozzáadása után az erjesztési tartályt le kell zárni, hogy megakadályozzuk az oxigén bejutását, és így az erjedés zavartalanul megtörténhessen.

Az erjesztés hőmérséklete és ideje függ a gyümölcsfajtától és a kívánt pálinkafajtától. Az erjedés során a cukor fokozatosan átalakul alkohollá és szén-dioxiddá.

Az Erjedés utáni Folyamatok

Az erjedés után következik az előtisztítás és a főzés. Az előtisztítás során eltávolítjuk az olyan anyagokat, mint pép vagy szemcsék, amelyek negatívan befolyásolhatják a pálinka minőségét. Ezt általában szűrés vagy szűrő segítségével végzik.

A főzés során a gyümölcssűrítményt felmelegítik, és a pálinka gőzét lepárolják. Ez a gőz aztán hűtőspirálon keresztül visszaalakul folyadékká, ami a pálinka. A főzés hőmérséklete és időtartama is fontos, mivel ezek befolyásolják az ízt és az illatot.

Az Első és Második Főzés

Sok pálinkafőző két főzési ciklust alkalmaz. Az első főzés során a gyümölcslé alkoholtartalmát lepározzák, majd az így kapott anyagot másodszor is lepárolják. A második főzés során a pálinka tisztul és finomodik. Az első és második főzés különböző hőmérsékletek és technikák alkalmazását igényelheti.

Érlelés

Az érlelés az utolsó lépés a pálinkafőzésben. Az italt hordókban vagy tartályokban érik, ahol további ízjegyeket kap. Az érlelés során a pálinka stabilizálódik, és a végleges íz és karakter kialakul. A hordó típusa és mérete, valamint az érlelési idő is meghatározza az eredményt.

Ez a folyamat során a pálinka elérheti a kívánt minőséget és érleltséget. Az érlelés eredményeként egy komplex, gazdag ízvilágú ital születik, amely az idő múlásával csak jobb lesz.

A pálinkafőzés művészet és tudomány összessége, amely során a gyümölcsökből egy különleges ital születik. A folyamat során az alapanyagok minősége, az erjesztési folyamatok, az előtisztítás és főzés technikája, valamint az érlelési folyamatok mind meghatározzák a végső pálinka minőségét és karakterét. A tapasztalat és odafigyelés a kulcs a kivételes pálinka elkészítéséhez.

Shopping Cart